Káva patří u mnoha lidí k neodmyslitelné součásti jejich nápojového lístku. Kávu většina lidí pije, a je jen malé množství lidí, kteří ji nemají rádi anebo ji nemohou pít ze zdravotních důvodů. Káva totiž není vhodná pro každého. Komu by vadil samotný kofein, může si dát bezkofeinovou kávu, která je vhodná hlavně pro lidi s velice vysokým krevním tlakem anebo pro těhotné.
Která je ta nej?
Pokud pijete kávu, měli byste si kupovat jen kvalitní praženou kávu z pražíren. I když zrnkovou i mletou kávu seženete dnes na každém kroku, kvalita kávy ze supermarketu se ani nepřibližují kvalitě kávy, kterou koupíte právě v pražírně. Pražíren je opravdu velké množství a každá nabízí svoji vlastní kávu. Spousta pražíren navíc zákazníkům nabízí i originální příchutě, jako třeba teď na Vánoce – můžete ochutnat kávu s tóny oříšků, karamelu anebo dokonce i whisky nebo vaječného koňaku. Speciální limitované edice vánočních káv ale nejsou to jediné, co si můžete s oblastí kávy dopřát. Naprostá většina káv chutná tak nějak podobně, ať už si otevřete jakoukoliv kávu, moc dobře víte, co máte čekat.
Výjimkou je cibetková káva https://darka-shop.cz/katalog/cerstve-prazena-zrnkova-kava-arabica/kopi-luwak-cibetkova-kava, která vzniká úplně jinak než klasická káva. Jen málokdo má kvůli tomu odvahu ji vyzkoušet. Kdo ji ale zkusil, byl z její chuti naprosto nadšený. Ještě nezralá zrna sbírá a konzumuje cibetka, což je malý savec, který zrna ale nestráví. Ta přesto projdou jejím trávicím traktem, a obohacené o její trávicí enzymy vyjdou ven. Zrna se potom musí vyčistit od trusu a pak se velice důkladně proplachují, dokud nejsou dokonale čistá. Teprve potom se suší a na závěr se praží. Vzhledem k tomu že je cibetka snědla a vyloučila, ne každý si tuto kávu je ochotný dát. Navíc je i poměrně drahá, protože její produkce je celkem nízká. I tak můžete vyzkoušet tuto zajímavou a nevšední kávu, kterou u nás najdete v několika velikostech.